Великденския остров
Великденския остров / Guliver/Getty Images
Древните жители на Великденския остров са издигнали прочутите масивни и загадъчни статуи на места с достъп до сладководници източници и други ресурси, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "PLOS One".

Мистерията на Великденския остров
 
Огромните монументи моаи, които на височина достигат до 12 метра и тежат 75 тона, от поколения смайват посетителите на острова, известен още като Рапа Нуи.

Великденският остров - островът на хилядите мистерии, Чили, Едно от най-изолираните места на планетата крие и някои от най-големите мистерии, чието разгадаване до ден-днешен представлява предизвикателство, вълнуващо умовете на учени и авантюристи. Това късче земя е Великденският остров, който се намира в южната част на Тихия океан, на около 3600 км западно от крайбрежието на Чили. Най-популярната негова загадка са прословутите моаи  причудливи каменни статуи, с големи глави, кацнали върху целия остров. Открити са почти 900 такива, с различни физиономии, размери и тегло  най-големите достигат удивителните 11 метра височина и тежат близо 80 тона.
ThinkStock/Getty Images, Guliver/Getty Images

Произходът им все още е неизвестен, а изследователите отдавна се питат защо за издигането им са избрани определени места на острова.Настоящото проучване показва, че местонахождението им отбелязва местата, където жителите на Рапа Нуи са могли да пият прясна вода, за утолят жаждата си.

Разгадаха тайна, свързана със загадъчните статуи на Великденския остров
 
На острова се издигат над 800 статуи на моаи и 300 аху - поддържащи ги монументалните платформи. Смята се, че паметниците са дело на отделни общности, като първите са издигнати през 13 век.

Великденския остров
ThinkStock/Getty Images

"Когато започнахме детайлно проучване на хидрологията, установихме, че достъпът до сладка вода и местоположението на статуите са тясно свързани помежду си", казва антропологът и ръководител на изследването Карл Липо от университета Бингамтън, САЩ.

Историята на загадъчните каменни глави на Великденския остров (ВИДЕО)
 
Специалистът допълва, че на местата без аху или моаи не са открити сладководни източници, докато такива са намерени в близост до монументите дори във вътрешността на Великденския остров.

Великденският остров
ThinkStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА