Великденският остров
Великденският остров / ThinkStock/Getty Images
Американски археолози установиха, че древните жители на Великденския остров открили как да добиват прясна вода от океана, съобщи Лента. На острова на практика нямало реки и езера. Затова начинът, по който древните хора се снабдявали с вода, дълго време бе загадка.

По думите на съавтора на изследването Карл Липо от университета Бингамтън в Ню Йорк, който 20 години изследвал бита на коренните жители на Великденския остров, шуплестата вулканична почва бързо поглъщала дъждовната влага, а малките езера не можели да осигурят достатъчно количество вода.

Великденският остров
ThinkStock/Getty Images

Специалистите изследвали нивото на съдържанието на соли по крайбрежието и заключили, че водата била годна за консумация.

Мистерията на Великденския остров

Подпочвени води се стичат по склонове към океана. По време на приливи потокът прясна вода попада директно в морето. „В резултат хора са можели да използват тези източници за събиране на годна за консумация вода“, отбеляза Липо.

Разгадаха тайна, свързана със загадъчните статуи на Великденския остров

Това се потвърждава и от записки на изследователи от 18-и век, които уверяват, че коренни жители на Великденския остров като че ли пиели морска вода. Въз основа на заключенията учените възнамеряват да проверят дали съществува връзка между местоположението на източниците на прясна вода и моаи - издяланите от камък фигури на хора на Великденския остров.

г
ThinkStock/Getty Images


И още:

Скрити тайни в популярни туристически места (СНИМКИ)

Пет недостъпни места в света, обвити в мистерия (ВИДЕО)

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

Три цивилизации, които изчезват по необясним начин

БТА