незаменимите токени
незаменимите токени / iStock/Getty Images
Незаменимите токени превземат света на изкуството като платформа за покупки и продажби на дигитално изкуство, подкрепено от дигитални договори. Но дали незаменимите токени (NFT) могат да навлязат и на други пазари?

Глобален и мултидисциплинарен екип от учени в областта на етиката, правото и информатиката под ръководството на биоетици от Медицинския колеж "Бейлър" в Хюстън, Тексас са автори на един от първите коментари по въпроса как тази нововъзникваща технология може да бъде използвана и в здравната индустрия, писа "МедикълЕкспрес".

В статия в сп. "Сайънс" изследователите пишат, че NFT може да помага на пациентите да получат повече контрол върху личната си здравна информация. Дигиталните сертификати могат да дадат възможност на пациентите да посочват точно кой може да достъпва личните им здравни досиета и да проследяват как се използва и споделя информацията.

"Нашата лична здравна информация е напълно извън контрола ни - става дума за това какво се случва, след като тя се дигитализира в електронно здравно досие, как се комерсиализира и разменя", казва д-р Кристин Костик-Кенет, основен автор на статията и преподавател в Центъра за медицинска етика и здравна политика в "Бейлър". "NFT може да се използват, за да се "демократизира" здравната информация и да помогнат на хората да си върнат контрола върху нея и да участват във вземането на повече решения за това кой може да вижда и използва информацията за здравето им".

"В ерата на големите данни здравната информация е валута, тя може да се превръща в стока и да носи печалба", казва д-р Ейми Макгуайър, старши автор на статията и директор на Центъра за медицинска етика и здравна политика в "Бейлър".

Според авторите е важно да се обмислят потенциалните ползи и предизвикателства от незаменимите токени, които са с огромен потенциал за трансформиране на света на здравната информация.
БТА