Неко Новела взриви русенската публика
Неко Новела взриви русенската публика / снимка: Дарик - Русе
Нашумелият холандски музикант Неко Новела и неговата група, в която пеят и свирят братята му, гостуваха за първи път в България. На 10 октомври те бяха в София, а на следващата вечер – в зала "Опера" в Русе.

Концертът за русенската публика продължи близо два часа, като още в самото начало най-запалените фенове станаха да танцуват по местата си. Чаровният музикант непрекъснато поддържаше контакт с публиката, като я караше да ръкопляска и пее, пригласяйки на парчетата. Малко преди края на концерта вече нямаше седящи – всички танцуваха, а музикантите бяха върнати за бис.

Една приказка извън Африка” поднесе много емоции в стил уърлд мюзик, джаз, фънк, самба, афро-бийт, рок.

Неко Новела е роден в Мозамбик и пее на микс от мозамбикски идеоматичен език, южноафрикански, португалски и английски. Гласът му е изключително богат, той го използва като истински музикален инструмент. Звуците варират от дълбок и топъл, гърлен баритон до висок и тънък, по детски звучащ глас.

Последният албум на неговата група стига четвърто място в класацията World music Europe charts и първо в Холандия. Критиката сравнява Новела с Ал Жиро и Боби Макферин.