Неандерталец на над 36 000 години оживява в музей в Белгия
Неандерталец на над 36 000 години оживява в музей в Белгия / снимка: БГНЕС, архив

Музей в Белгия получи силиконова фигура на неандерталец, пресъздаден благодарение на открити през 1886 г. останки край Спи, в околностите на Намюр, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Откритият тогава скелет е бил толкова добре запазен, че е било възможно с максимална точност да бъде определен периодът, в който този индивид, различен от хомо сапиенс, е живял. Така е установено, че той се е занимавал с лов още преди 36 000 години.

Възстановената фигура е в цял ръст, с височина от 1,5 метра. Мъжът от Спи, както е популярен, е пресъздаден съвършено гол, със зеленикави очи, тъмнорижи коси и брада. Авторите на макета са му направили леко загадъчна усмивка, а медиите отбелязват, че мъжът е нискочел, но не и "онзи дебил, чийто образ от години създава изкривена представа за неандерталците".

Вестник "Либр Белжик" отбелязва, че макетът е изключително реалистичен, пресъздадени са дори порите на мръсната матова кожа на индивида и посетителите на музея очакват едва ли не фигурата да проговори. На този етап не е известно дали неандерталците са имали реч, но според това, че имат ларинкс, се предполага, че са били напълно в състояние да разговарят, допълва изданието.