/ iStock/Getty Images
Много често се случва човек да се събуди посред нощ - било от кошмар, било от нужда да посети тоалетната, или от различни шумове, идващи от околната среда. Руски сайтове дават съвети как да заспите отново, ако се събудите и не можете да заспите след това.

Ако се събудите за кратко, вероятно пак ще заспите. Но ако това не стане до минута, то не трябва да се чака сам да дойде сънят, ами веднага трябва да се предприемат активни стъпки.

Лягането на празен стомах е по-вредно, отколкото мислите

На първо място, никога не включвайте телевизора, мобилния телефон, таблета, или каквото и да е, което свети с ярка светлина. Човешкият мозък е много фин орган, който и до ден днешен не е напълно изучен от световните учени.

iStock/Getty Images

Едно нещо, обаче, експертите са изучили подробно: ако погледнете светлия екран през нощта, мозъкът ще си помисли, че е утро, и ще подаде команди на тялото за ставане, тоест за пълно разсънване. Затова има огромна вероятност в следващите няколко часа да не заспите изобщо.

С няколко трика ще спите сладко като бебе

Стрес, страх и много други причини също са предпоставка за безсъние.

Според китайската медицина от един до три часа през нощта черният дроб започва да работи. Това значи, че ако човек е ял много мазни, пържени, солени, пикантни храни, или пък е консумирал концентриран алкохол в големи количества, то черният дроб ще работи много по-усилено, а именно тези усилия могат да са причина за нощно събуждане.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БГНЕС