/ iStock/Getty Images
"Оставете мечките да спят!", "Не и в Полша в наближаващата новогодишна нощ!", гласят призивите.

В страната става все по-популярно искането за отмяна на годишно телевизионно събитие с фойерверки и купони по склоновете на основния ски курорт - зона за зимен сън на животните.

До днес повече от 27 000 души са подписали петиция, организирана от местен вестник, след обявяване на план за събитието в края на октомври. Стотици протестиращи шестваха в град Закопане с изкуствена мечка на носилка в събота, дни след като кметът потвърди събитието.

Обществената телевизионна станция ТВП, която организира шоуто, разкритикува шествието, наричайки участниците в него "псевдоеколози" и се аргументира, че спортните събития в миналото са се провеждали без проблем.

Издателят на местния вестник Йежи Юрецки е организаторът на петицията. Тя е стартирана след като той научил за плана за преместване на събитието от центъра на града в Закопане до близките склонове в Националния парк „Татра“.
След като историята се разчу, паркът заяви в изявление, че „шумът и проблясъците от фойерверките предизвикват безпокойство при животните, както и търсене на нов хабитат и в дългосрочен план - спад в раждаемостта“.

В изявлението се добавя, че мечка е умряла миналата година, след като е била събудена в новогодишната нощ.

Експерт от парка потвърди за АФП, че в района има карпатски кафяви мечки, въпреки че точният им брой е неизвестен.
БГНЕС