Повечето монарси имат около 1000 служители в кралските си домове. Елизабет не прави изключение. В Бъкингамския дворец има голям персонал, който се грижи да нея. Някои от длъжностите са обичайните – градинари, готвачи, домакини, но има и много длъжности, които със сигурност биха ви изненадали, пише каналът "Royal News" във vbox7. Ето кои са най-странните професии в Бъкингамския дворец:

Кралски хорологист

В замъка Уиндзор и другите кралски резиденции има над 1000 часовници, барометри и термометри. Разбира се, те не са цифрови и всеки трябва да бъде навиван и ремонтиран при необходимост. Някои от тях са изключително ценни и предавани на монарсите през векове. Затова се изисква изключително висококвалифициран и опитен хоролог, който да може да поддържа часовниковите механизми, които могат да бъдат на стотици години.

Бъкингам
Gulliver/Getty Images

Главен отговорник по рязането на месото

Няма как да очакваме, че по време на вечеря кралицата само ще реже месото си. За тази цел има специална длъжност на човек, който реже печеното месо по време на специални поводи. В момента тази длъжност се изпълнява от графа на Денби и Дезмънд, като това е позиция предавана по наследство.

Кралски обущар

Един от служителите в гардероба е отговорен за възникнали проблеми с обувките на кралицата. Нейният стилист Стюарт Парвин обяснява, че това е необходимо, за да не изпитва Елизабет неудобство или болки в краката по време на събитие. Обущарят е високо ценен, тъй като кралицата носи обувки на токчета за всяко събитие, в продължение на 90 години.

Сержант на знамето на кралицата

Длъжността се появява още през 1997 г. Сержантът отговаря за вдигането и спускането на флага, според това дали кралицата е в двореца или не, както и по време на траур. В момента длъжността се изпълнява от сержант Нейтън Боуен.

Инспектор на кралските картини

Дезмънд Шауи-Тейлър е на тази позиция от 2005 година. Основните му задължения са да се грижи и поддържа всички картини в кралския дворец.

Бъкингам
Gulliver/Getty Images

Пазител на кралските марки

Кралицата не е особен почитател на колекционирането на марки. Тя обаче придобива огромна колекция от баща си Джордж V, която смята, че трябва да бъде запазена. От 2003 г. за нея се грижи Майкъл Сефи, който е запален колекционер на марки. Той пътува из цял свят в търсене на нови марки, които да добави към кралската колекция.

Върховен свирач

Това е позиция, която кралица Виктория създава още през 1843 г. Неговата главна задача е да свири под прозореца на кралицата всеки ден от седмицата, точно в 9 часа и в продължение на 15 минути. Това се случва, когато кралицата е Бъкингамския дворец, замъка Уиндзор, двореца Холирудхаус или замъка Балморал. Позицията е изключително престижна и до момента е имало само 15 върховни свирачи.