Най-скъпата книга в света пристигна в Ню Йорк
Най-скъпата книга в света пристигна в Ню Йорк / netinfo

Най-скъпата книга на света пристигна в библиотеката на Ню Йорк, като подарък от италиански майстори, предаде РБК. Ръчно изработеното издание тежи 28 кг и струва над 100 000 долара. То ще бъде изложено за разглеждане на 2 декември.

Книгата е със заглавие „Умелата ръка“ и е екземпляр от животоописанието на италианския майстор от епохата на Възраждането Микеланджело Буонароти. Един екземпляр от рядкото издание се изготвя за около 6 месеца, но въпреки това съществува не само един екземпляр.

Въпреки високата цена, вече са продадени над 20 копия. Обложката на книгата е покрита с бял мрамор от Тоскана, предпочитан от самия Микеланджело. Червеният плат, който я покрива, е специална поръчка от италианската работилница, създала завесите на „Ла Скала“ и Нюйоркската опера.

„Умелата ръка“ съдържа снимки на скулптури, картини, фрески и други велики произведения на знаменития творец. Текстът на книгата е написан от официалния биограф на твореца - Джорджо Вазари, а встъплението – от директора на музеите на Ватикана Антонио Паолучи. /БГНЕС