/ iStock
Чувството на глад ви пречи да заспите, но не знаете, че не бива да преяждате през нощта. Как да се храним преди лягане без да вредим на здравето си? Отговорите дава диетологът и докторът по медицински науки, Михаил Гинзбург пред радио Sputnik.

Повечето експерти по здравословно хранене не препоръчват яденето вечер. Най-вече защото преди да си легнете стомахът ви още не е имал време да усвои тежката храна, изядена за вечеря. Но да си легнеш гладен също е лоша идея, предупреди Гинзбург.

Хранителните навици, които вредят на кожата ни

"Не можеш да заблудиш стомаха. Човек не може да заспи гладен. Или по-скоро може, но е доста трудно и неприятно. Най-лошото е, че посред нощ можете да се събудите с повишено чувство на глад. Когато например човек се опитва да не яде след шест вечерта, той често се събужда ужасно изгладнял и е напълно възможно да започне да преяжда по никое време. Такова поведение не променя много в живота му към по-добро. В единия случай той преяжда вечер, в другия - сутрин. Няма разлика, освен, че когато човек преяде сутрин, той изпада в мързел", смята Михаил Гинзбург.

Ето какви храни съветва диетологът да ядете преди да си легнете, за да заспите сити.

Храни за добро здраве и психика (ВИДЕО)

„Не трябва само да пиете вода през нощта и да мислите, че всичко е наред. Мюсли или зърнени храни без захар са подходящи за лека закуска преди лягане. Добре е те да се консумират с ферментирали млечни напитки като кисело мляко, айрян или кефир. Това е много добър вариант за похапване преди лягане", посъветва Михаил Гинзбург.
Спутник