Монаси построиха храм от бирени бутилки
Монаси построиха храм от бирени бутилки / снимка: БГНЕС

Празни бутилки от бира станаха основата на нов храм, построен от тайландски монаси, които допринесоха по този начин за борбата със замърсяването.

 

Храмът на име "Ват Па Маха Чеди Кеау", се намира в провинция Сисакет на границата с Камбоджа. За строежа са събирани бутилки от 1984 г. След като се събрал достатъчен материал, възникнал въпросът какво да направят от тях. Притежаващите голям запас бутилки монаси се обърнали към местните власти с молба да им изпратят още за благото дело. В крайна сметка, освен самото място за поклонение, е бил построен комплекс от 20 сгради, включително крематориум, водна кула, душове за туристите и няколко бунгала, в които живеят монасите, съобщава БГНЕС. От традиционните материали при строежът е използван само циментът. Той е послужил за укрепване на конструкцията от бутилки.

 

Според монасите, стените и покривът от бутилки имат много преимущества, включително естествено красив цвят и лесно измиване. Пак от бутилки е създадено и изображението на Буда.

 

В момента за строежа са използвани милион и половина бутилки, но монасите не смятат да спират строителната си дейност. "Колкото повече бутилки имаме, толкова повече сгради ще построим", обеща настоятелят на манастира Сан Катабуньоу. Очаква се в скоро време храмът да влезе в списъка с туристически обекти, борещи се за екологичната стабилност в света.