„Мисия Лондон открива фестивала „Златната роза
„Мисия Лондон открива фестивала „Златната роза / снимка: SIA

Най-успешният български филм за последните 20 години - „Мисия Лондон", ще даде официално начало на 29-тото издание на „Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм ще се проведе от 2 до 8 октомври тази година във Фестивалния и конгресен център във Варна, като в програмата са включени всички филми, произведени през последните две години.

За голямата награда ще се борят 22 ленти, като 10 от тях ще бъдат показани за първи път пред публика. Прави впечатление присъствието на „Източни пиеси", една от най-награждаваните родни продукции на световни фестивали. Филмът на режисьора Камен Калев е българското предложение за номинация за „Оскар" в категорията за чуждоезична лента.

Филмите, включени в конкурсната програма на фестивала, ще бъдат оценявани от петчленно жури с председател режисьора Иван Ничев. В журито са още Севда Шишманова - програмен директор на БНТ, живеещият в Австрия български писател Димитър Динев, актрисата Ирен Кривошиева и антропологът Харалан Александров.

Журито ще присъди една дузина награди - „Златна роза" за най-добър филм, Специална награда на Варна, Награда за най-добър телевизионен филм, Награда за най-добър режисьор, Награда за най-добър сценарист, Награда за най-добър оператор, Награда за най-добра актриса, Награда за най-добър актьор, Награда за режисьорски дебют и два диплома за конкретни индивидуални постижение.

Тази година в рамките на „Златна роза" за първи път ще бъде проведен и конкурс за български късометражен игрален филм. Неговата цел е да популяризира кратката форма на игралното кино и да стимулира изявите на най-младото поколение кинематографисти.

Продажбата на билети за най-значимото събитие за българското кино стартира преди седмица на касата на Фестивалния и конгресен център. За облекчение и удобство на зрителите са предвидени карти на преференциални цени за прожекциите от 18, 19 и 20 часа на цени от 25 лева за пет прожекции, и 40 лева за 10 прожекции. Картите не важат за откриването и закриването на фестивала.

На последното издание на „Златна роза" през 2008 г. голямата награда грабна „Дзифт". Режисьорският дебют в киното на Явор Гърдев получи общо шест приза - освен голямата награда, отличието за мъжка роля на Михаил Мутафов, за операторско майсторство на Емил Христов, както и извънредната награда на журито за монтаж. „Дзифт" бе отличен и с награда на критиката към Съюза на българските филмови дейци. Продуцентите на филма пък получиха наградата на „Ню Бояна филмс".

Новини от Варна