Малкото голямо четене
Малкото голямо четене / netinfo
Малкото голямо четене
36533
Малкото голямо четене
  • Малкото голямо четене

В края на предстоящия февруари Българската национална телевизия стартира проекта "Малкото голямо четене". То е продължение на една от най-успешните кампании, реализирани в ефира на държавната медия. "Голямото четене", направена по лиценз на BBC, завърши през март 2009 година. Тогава българите избраха "Под игото" на Иван Вазов за любимия си роман. Сега ще трябва да определят коя е любимата им детска книга. Отговорът ще стане ясен през юни.

Ето какво разказа пред Дарик един от сценаристите на проекта Богдан Русев, който ще работи по него заедно с Ида Даниел.

Какво е определението за детска книга? Има много детски книги, за които всъщност се казва, че по-скоро са за възрастни. Как ще се опазите от този спор?

Ти стреля право в сърцето на проблема. Ще ни бъде много трудно. Изготвили сме някакво определение за детска книга, което е доста формално и максимално широко. Аз се надявам нещата да се изчистят с течение на времето, когато хората започнат да номинират любимите си детски книги и да гласуват. Просто ще преценяваме случай по случай. Наистина ще бъде по-трудно, отколкото в предишната кампания, защото тогава имаше много ясно ограничение - книгите трябваше да са романи. Сега не можем да си позволим да ограничаваме по този начин. Факт е, че това е малко непозната територия, включително за създателите на формата от BBC, които не са правили сезон с детски книги. Те стоят и ни гледат сеира в момента, но всички се надяваме да се справим.

Всъщност има ли друга държава, която да се е обръщала към BBC с въпрос може ли да направи кампания само за детска литература? Някой сещал ли се е за това?

Не. Имало е миникласация на детски книги в рамките на "Голямото четене", но отделна кампания не е правена.

Ще привлечете ли под някаква форма и децата в "Малкото голямо четене"? Например да участват в дискусиите, които се правят за книгите-финалисти.

Да, въпреки че не бих искал да издавам много, защото това са ни тайните оръжия. Ролята на децата ще е ключова. Тези дискусии, които вие знаете от "Голямото четене", по време на които се събираха пет, шест възрастни и си говориха умни неща, и които бяха чудесни, при нас ще бъдат много променени. И със сигурност ще има много деца.

Какви са отделните етапи на кампанията?

Започваме в края на февруари. Първо на сайта на кампанията ще има един списък от 100 детски книги, за които ще може да се гласува. Отделно от него ще могат да се предлагат и други заглавия от хората, за които пак да се гласува, и съответно така ще се изместват тези от първоначалния топ 100. Финалният вариант на списъка ще представим в отделно предаване и ще кажем - ето това са 100-те книги, повече не може да се добавят заглавия, гласувайте за тези. После в едно следващо предаване ще представим как са подредени тези 100 книги и съответно ще обявим 10-те финалисти. За тези десет ще може да се гласува на сайта, но и по време на финалното предаване, по телефона. Така ще се определи любимата детска книга на българите.

Цялото интервю с Богдан Русев можете да чуете в прикачения звуков файл.