Зайците с лъвска глава са едни от най-пухкавите и мили домашни любимци. Водят се декоративно или мини зайче и се отглеждат предимно в затворени помещения на апартамент или къща. Те са подходящ любимец както за човек, който живее сам така и за семейства с деца. Особено предпочитани от възрастни хора поради любвеобилния си характер и малкото грижи, които изискват. Сходни породи на заека с лъвска глава са холандско джудже и шведския лисичи заек. Агресия при тези зайци може да се прояви когато се чувстват уплашени или стресирани. Каналът "Zoo Box" във vbox7 разказва:

Положителни качества

Тези зайчета са любвеобилни и игриви, въпреки че са плахи. Тяхното доверие се печели с много нежност и проява на разбиране от страна на стопанина. Те са социални животни, обичащи вниманието. Зайците с лъвска глава са много активни, игриви и енергични, затова се нуждаят от широко пространство където да тичат.

Характеристика

Тези зайчета притежават грива от по-дълги косъмчета, която като ореол обикаля главата.

Главата им е поставена високо, а добре сложеното, дребно тяло не надвишава килограм и половина, ушичките са между 5 и 7 сантиметра. Козината на тази порода заек е тяхната гордост. За да се поддържа нейната мекост и бляскавост, препоръчително е животинчето да се сресва поне веднъж седмично, ако не сменя козината си.

Тегло

От 1 до 1,6 килограма.    

Какъв домашен любимец ти подхожда според зодията? (ВИДЕО)

Хигиена


При тази порода зайци стоматологичните проблеми са по-често срещани, отколкото при други. Затова трябва да се обръща особено внимание на състоянието на зъбите им. Гривата на тези зайчета трябва да бъде добре поддържана и периодично сресвана за да се избегне заплитане и образуването на възли.

декоративни зайчета
iStock/Getty Images


Продължителност на живот

7-10 години

Страна

Белгия

Най-странните домашни любимци на звездите (ВИДЕО)

Произход и история


Произходът на заек с лъвска глава е от Белгия. Счита се, че тази порода е била първоначално размножавана от животновъди, които се опитвали да развъдят дългокосмест заек джудже чрез кръстосване на миниатюрна швейцарска лисица и белгийско джудже. Целта на размножаването на тези зайци била използването на козината им за плетене на вълна. Но получилата се лъвска глава предизвикала по-голям интерес при хората и затова животновъдите започнали умишленото им развъждане.

,