Лунна светлина спечели Оскар за най-добър филм
Лунна светлина спечели Оскар за най-добър филм / Guliver/Getty Images
Драмата "Лунна светлина" спечели награда Оскар за най-добър филм, измествайки считания за фаворит мюзикъл "La La Land", съобщиха световните информационни агенции.

Снимки от червения килим на наградите Оскар вижте в галерията тук

Първоначално обявяващият наградата актьор Уорън Бийти се обърка и съобщи, че "La La Land" е спечелил наградата за най-добър филм. Когато грешката му стана ясна, той обясни, че на листа е било написано името на Ема Стоун и на мюзикъла "La La Land" и дори го показа пред камерата.
Продуцентите на "La La Land" вече се бяха качили на сцената, за да получат наградата. Когато осъзнаха грешката, представители на преброяващата гласовете компания "Прайс Уотърхаус Купър" се втурнаха на сцeната и прекъснаха благодарствената реч. "Знаех си, че ще се издъня", каза водещият Джими Кимъл.

Извинение за "Лунна светлина", "La La Land", Уорън Бийти и Фей Дънауей

Победителят "Лунна светлина" разказва за съзряването на беден чернокож младеж, който осъзнава, че е гей. С ниския си за Холивуд бюджет от 1,5 милиона долара той е необичайно скромен лауреат на награда Оскар за най-добър филм. Приходите му в боксофис класацията досега са 22 милиона - едни от най-ниските за тази награда. Филмът обаче спечели възхищението на кинокритиците.

Вижте големите победители, които си тръгнаха с Оскар

За Оскар за най-добър филм се съревноваваха „La La Land“, "Лунна светлина", "Първи контакт", "Манчестър до морето", "На всяка цена", "Лъв", "Огради" ("Fences"), "Скрити числа" и "Възражение по съвест".

Теодор Ушев в звездната снимка на номинираните за Оскар

"Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев не можа да се пребори за награда Оскар. В категорията за късометражен анимационен филм надделя "Свирчо" ("Piper") на Алън Бариларо и Марк Зонхаймър.

Ема Стоун спечели награда Оскар за най-добра актриса ("La La Land"), а Кейси Афлек ("Манчестър до морето")- за най-добър актьор. Наградите Оскар в поддържащите роли спечелиха Махершала Али ("Лунна светлина") и Вайола Дейвис ( "Огради" /Fences) .

Най-престижните награди в света на киното бяха раздадени за 89-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл.