Кърито пази от цироза
Кърито пази от цироза / www.sxc.hu

Съставка на подправката за къри може да предпазва черния дроб от цироза, съобщиха учени, цитирани от Ройтерс.

В изследване, публикувано в Gut, австрийски учени показват опит върху мишки, с който доказват, че екстрактът от използваната в кърито подправка куркума намалява възпаленията, които могат да предизвикат увреждане на клетките на черния дроб.

Предишни проучвания показват, че съставката, която дава на куркумата типичния яркожълт цвят, има антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, които може да помагат в борбата срещу болестите. Някои изследвания сочат, че куркумата може да подтиска туморите на рака и хората, които ядат много къри, може да са по-малко податливи на болестта, макар че подправката губи тези си свойства скоро след поглъщането й.

Екип, воден от Майкъл Траунър от Медицинския университет Грац в Австрия, е доказал, че добавянето на куркума към диетата на мишки с хронични възпаления на черния дроб намалява щетите, предизвикани от болестта.

Въпреки че изследването е в ранна фаза, учените казват, че екстрактът от куркума въздейства върху "няколко различни части от възпалителния процес" и може да предложи "обещаващо лечение в бъдещето", допълва БГНЕС.

През 2007 американски изследователи заявиха, че куркумата може да помогне за стимулирането на клетките на имунната система при болестта на Алцхаймер.