/ iStock/Getty Images
Изследователи заявиха, че откриването на членестоногото е било предизвикателство, тъй като този род паяци прекарват по-голямата част от живота си в подземни гнезда и са активни над земята само за период от три седмици.

Учени от Финландския университет в Турку откриха нов вид паяк, който са кръстили на холивудския актьор Хоакин Финикс. Членестоногото има червено-бял модел на гърба си, който наподобява грима, който Финикс носеше във филма „Жокера”, където изигра известен злодей от комиксите.
 

„Наскоро аз и моят колега нарекохме нов вид от този род паяци, открити в Иран като Loureedia Phoenixi, за да почетем американският актьор, продуцент и активист за правата на животните Хоакин Финикс. Искаме да увековечим похвалното му превъплъщение в главната роля във филма от 2019 г. „Жокер“. Правим препратка към мъжките екземпляри на новия вид, чиито корем наподобява известният грим на лицето на злодея на Финикс“, казва водещият автор на изследването Алиреза Замани, арахнолог и докторант в отдела за изследване на биологичното разнообразие към университета в Турку, Финландия.
 

Новият вид, наречен Loureedia Рhoenixi, е открит в Иран и е първият вид от рода си, идентифициран извън средиземноморския регион./БГНЕС, АФП
 
БГНЕС