/ Gulliver/Getty Images
Бившият капитан от британската армия Том Мур, който е почитан като герой от сънародниците си, след като допринесе за събиране на рекордна сума в полза на борещите се с COVID-19 здравни работници, днес чества 100-годишнината си, съобщиха ТАСС и Франс прес.

БГНЕС

Кралица Елизабет направи страхотен жест за 100-годишнината на Том Мур. Той беше награден с чин полковник в знак на признание за усилията му.

Gulliver/Getty Images

Навършването на 100 години винаги е знаменателно събитие, но за капитан Том празникът е с впечатляващи мащаби. Неуморното му придвижване с проходилка в градината му бе като балсам за душата за британците по време на пандемията от новия коронавирус. Високоскоростен влак бе кръстен на него, послание за рождения му ден краси всички писма, изпратени тази седмица във Великобритания, а в. "Дейли телеграф" посвети статия на неговия дрескод - сако, върху което са захванати медалите му, и вратовръзка за публичните му изяви.

картички за Том Мур
Gulliver/Getty Images

Днес в негова чест ще прелетят самолети на британските кралски ВВС, използвани обикновено за чествания, свързани с Втората световна война. "Въздушният парад трябваше да е изненада, но поради огромния медиен интерес правителството реши да потвърди слуховете", заяви в Туитър британският министър на транспорта Грант Шапс. Часът на прелитането не бе оповестен, за да се избегне струпване на хора по време на пандемията.

Gulliver/Getty Images

Пенсионерът от Йоркшир, произведен в чин полковник, получи също над 125 000 поздравителни картички за рождения си ден от целия свят, с които може да бъде напълнен салонът в училището на неговия внук Бенджи.

картички за Том Мур
Gulliver/Getty Images

Сред изпратилите картичките са принц Уилям и капитанът на английския национален отбор по футбол Хари Кейн. Хиляди деца му изпратиха картички със свои рисунки.

картички за Том Мур
Gulliver/Getty Images

На 6 април той пое предизвикателството да събере 1 000 британски лири за асоциации, свързани с Националната здравна служба на Великобритания. Той си постави за цел да измине с проходилка 100 пъти 25-метрово разстояние в градината си. Десет дни по-късно измина последните метри от маршрута си пред шпалир от военни. Междувременно щедростта на обществото надхвърли всички очаквания - Том Мур събра почти 30 милиона лири.

Gulliver/Getty Images

Оттогава той се превърна в жива легенда, използвана от правителството като източник на вдъхновение за нацията по време на санитарната криза, свързана с пандемията. От Книгата на рекордите Гинес оповестиха, че е поставил световен рекорд за човек, събрал сам най-голяма сума посредством ходене с благотворителна цел.

БГНЕС

Том, който е с инженерно образование и е служил в Индия и Мианма, освен това стана най-възрастният изпълнител, заел първо място в британската класация за сингли. Заедно с певеца Майкъл Бол и хора на Националната здравна служба на Великобритания той изпълни песента "You'll Never Walk Alone" от следвоенен мюзикъл, станала химн на фенове на футбола и символ на взаимопомощ по време на пандемия. От сингъла са продадени 82 000 копия и това му отреди първо място в чарта.
БТА