Андрей Бобровски, кандидат на медицинските науки, диетолог и доцент в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет, разказва пред руски медии как "работи" колагенът.

Протеинът колаген изпълнява различни функции в човешкото тяло и една от тях е да осигурява еластичността на кожата. Свойствата на веществото го правят изключително търсено в козметичната и фармацевтичната промишленост. Производителите на кремове и хранителни добавки твърдят, че колагенът в техните продукти намалява бръчките. За съжаление, използването на тези продукти често не води до желания резултат, отбелязва Бобровски. Причината е, че организмът не може да асимилира "външния" колаген, обяснява той. По-специално, когато се прилага външно, тази съставка се възприема от кожата като "чужд протеин".

Как тялото ни подсказва, че има дефицит на колаген? (ВИДЕО)

"Най-популярният мит е, че колагенът в кремове или други продукти, нанесени върху кожата, ще изгладят бръчките. Важно е да се разбере едно просто нещо: чуждият протеин не може да проникне в кожата по никакъв начин, размерът му не го позволява. С други думи, "външният" колаген никога няма да се превърне във "вътрешен", отбелязва лекарят.

Не се очаква колагенът, съдържащ се в хранителните добавки, също да има някакъв забележим ефект, продължава той. По-добре е да се гарантира, че организмът сам синтезира този важен протеин в необходимото количество. "Вътрешният" колаген наистина може да помогне за поддържане на еластичността на кожата", казва Бобровски. За да направите това, трябва да промените диетата си и да я обогатите с определени храни, добавя лекарят.

"Има едно просто правило за синтезиране на "вътрешен" колаген - яжте продукти, богати на витамин С, който помага за синтеза на протеина. Втората препоръка е да се консумира желатин под формата на плодови желета, каквито са налични на пазара в големи количества. И накрая, не забравяйте за животинските протеини - те определено ще имат положителен ефект върху еластичността и младежкия вид на кожата ви", казва Бобровски.

 
БГНЕС