Кой е Хиндемит и кога тръгва по кината?
Кой е Хиндемит и кога тръгва по кината? / снимкa: Sofia Photo Agency

„Хиндемит" е най-новият филм на режисьора Андрей Слабаков. За него се говори отдавна, самият Слабаков чака около 10 години, за да го заснеме. Една от първите му прожекции беше още през лятото по време на инициативата „Пътуващо кино", преди няколко дни мина премиерата му в НДК, а от 21 ноември тръгва и по кината в София, Варна и Благоевград.

За тези, които се чудят какво означава Хиндемит - Паул Хиндемит е един от популярните немски композитори.

Андрей Слабаков: Мисля, че е нищожен процентът на хората, които знаят кой е Хиндемит, нищо че е един от най-големите модернисти на 20 век. И това е нормално, защото той пише много специфична, сложна, тежка музика за слушане. Определено не може да се каже, че той е най-популярният композитор в света. Любопитното при него е, че мнозина твърдят, че е джудже, което не е истина. Той просто е много нисък.

Именно заради твърденията, че композиторът е бил джудже, Андрей Слабаков взима за ролята на Хиндемит един от най-ниските мъже у нас - Орлин Томов. Той е дипломиран инженер, отскоро работи в коуцентъра на един от мобилните ни оператори.

Орлин Томов: Андрей ми се обади и каза, че търси хора като мен. Явих се на кастинг заедно с още момчета. След няколко дни пак ми звънна, за да каже, че са ме одобрили и аз бях много щастлив. Нямам много реплики във филма, появявам се в едни реклами, които го прекъсват. Това ми е първата роля в голямото кино.

Другите звезди във филма са Ернестина Шинова и Деян Донков. Любопитното е, че всеки от тях всъщност играе по две роли. Историята в „Хиндемит" се завърта около две семейства, които правят всичко възможно, за да не водят еднакъв начин на живот. Колкото повече се опитват да бъдат различни обаче, толкова повече си приличат.

Досега „Хиндемит" е бил гледан от около 15 000 души. От началото на декември филмът тръгва и по кината в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Плевен. Тепърва ще започне да обикаля и по международни фестивали.