/ iStock/Getty Images
Китайският космически телескоп "Куафу-1" (Kuafu-1) предаде на Земята първото изображение на Слънцето след изстрелването си, съобщи агенция Синхуа, позовавайки се на Китайската академия на науките.

Телескопът е изпратил заснети със специализиран инструмент рентгенови изображения на слънчеви изригвания, регистрирани през нощта на 11 ноември. 

"С помощта на този телескоп ще можем да наблюдаваме Слънцето 24 часа в денонощието почти през цялата година", казаха от обсерваторията Цзицзиншан в китайската провинция Цзянсу. 
 

Ръководителите на проекта отбелязват, че от май до август са възможни прекъсвания в работата на апарата с продължителност не повече от 18 минути на ден, през които той ще се намира в сянката на Земята.
 

Космическият телескоп "Куафу-1" беше изстрелян на 9 октомври. Апаратът работи в слънчево-синхронна орбита на разстояние 720 километра от повърхността на Земята. С негова помощ учените се надяват да установят връзка между магнитното поле на Слънцето и т. нар. коронални изхвърляния на маса, които представляват изригвания на голям плазмен облак от външната атмосфера на звезда. 

"Куафу-1" освен това ще бъде използван за прогнозиране на космическото време

Очаква се космическият телескоп да работи в орбита четири години.