Кит белуга се научил да имитира човешка реч
Кит белуга се научил да имитира човешка реч / снимка: sxc.hu

Акустични анализи на звуците, издавани от кит белуга, разкриват забележителна прилика с модели на човешката реч и показват, че китът се опитва да общува с пленилите го хора, смятат учени, цитирани от "Индипендънт".

Заловеният бял кит, наречен НОК, който издавал необичайни смутолевени звуци в присъствието на хора, може да се е опитвал да имитира хората, твърдят изследователите. Един от първите сигнали, предполагащи, че НОК е можел да звучи като човек, бил, когато плуващият с него водолаз, излязъл на повърхността и попитал колегите си: "Кой ми каза да изляза?". (Думата out от get out била повторена няколко пъти от НОК).

НОК, който починал преди пет години, бил на година при залавянето си в Тихия океан близо до Канада през 1977 г. Той бил държан в голяма клетка в открито море от Американската фондация за морските бозайници в Сан Диего, Калифорния, където участвал в научни изследвания.

Изследователят Сам Риджуей анализирал архивираните звукови записи, направени, докато НОК бил жив, и ги сравнил със звуците на човешки глас като речеви модели и многопластова хармония от изречени думи, предава БТА. Съпоставянето разкрило забележителни прилики, които са дори още по-впечатляващи поради факта, че китовете общуват звуково помежду си, като извеждат въздух през носната кухина, а не през ларинкса в гърлото.

Наблюденията показали, че китът е променил вокалната си механика, за да произведе подобни на човешките звуци. Той увеличил налягането в носната кухина, като в същото време издул вестибуларната си торбичка, което обикновено не се прави по такъв екстремален начин. "Подобни очевидни усилия предполагат мотив за осъществяване на контакт", каза Риджуей.