/ iStock/Getty Images
Филми на режисьорите Уес Андерсън, Франсоа Озон и Стив Маккуин са в официалната селекция на кинофестивала в Кан за 2020 г., съобщи АФП.

Филмов фестивал в Кан все пак ще има

В официалната селекция са включени 56 филма. Създателите им могат да посочват този факт, макар че самият кинофестивал тази година беше анулиран заради пандемията от новия коронавирус.
 


Тази селекция показва, "че киното е живо и е било живо по време на изолацията - каза генералният директор на фестивала Тиери Фремо. - Творците в киното не са стояли със скръстени ръце, защото ни изпратиха рекордните 2067 филма. Така че те са работили, а най-малкото, което можем да направим ние, е да приемем тази работа, да гледаме филмите".

Кинофестивалът в Кан няма да се състои през май

Франсоа Озон е в официалната селекция на Кан 2020 с "Лятото на 85-а", а Уес Андерсън - с "The French Dispatch".

Сред режисьорите с подбрани филми са японката Наоми Кавазе ("Истински майки"), французойката Маивен ("ДНК"), датчанинът Томас Винтенберг. Стив Маккуин участва с два фирма - "Скалата на влюбените" (Lovers Rock) и "Мангроув" (Mangrove). В селекцията е включен и филмът на Виго Мортенсен "Falling" ("Да падаш"), както и "Амонит" на Франсис Лий.
БТА