/ Gulliver/Getty Images
Тази пролет няма да има знаменитости на Кроазет - международният кинофестивал в Кан няма да се състои както е планирано през месец май, но може да се проведе няколко седмици по-късно, предаде Франс прес.

След отлагането на Европейското първенство по футбол и тенис-турнира "Ролан Гарос", кинофестивалът в Кан бе сред малкото големи международни събития, които не бяха направили изявление за тазгодишното си издание.

"Фестивалът в Кан няма да се състои на предвидените дати, от 12 до 23 май", оповестиха организаторите в свое комюнике. Те изтъкват няколко хипотези, сред които главната е свързана с отлагането му за края на юни - началото на юли 2020 г.

"Когато еволюцията на санитарната ситуация във Франция и по света позволи да се прецени реалната възможност за провеждане на фестивала, ще оповестим решението си", отбелязаха организаторите. То ще бъде взето съвместно с държавата, кметството в Кан и професионалисти в света на киното.

След като в средата на март се появи информация за отменяне на фестивала, организаторите му увериха, че все още не е взето никакво решение, като припомниха, че в средата на април е планирано да бъде обявена селекцията на филмите, които ще участват в надпревара за "Златната палма".

"Следим внимателно ситуацията в страната и по света заедно с властите в Кан и Френския филмов център. Оставаме разумни оптимисти, надявайки се, че епидемията ще достигне своя пик в края на март. Но не сме безразсъдни - ако това не се случи, ще отменим фестивала", заяви директорът на фестивала Пиер Лекюр.

В случай че се стигне до отменянето му, се предвижда провеждане на негово виртуално издание през месец май, свързано с онлайн прожекции и срещи в интернет между професионалисти в света на киното.

Кинофестивалът в Кан, който привлича 40 000 професионалисти в киното и 200 000 зрители, е бил отменян два пъти в миналото, но никога не е бил отлаган. Изданието му през май 1968 г. е прекъснато заради протестите на кинодейци, оглавявани от режисьорите Жан-Люк Годар и Франсоа Трюфо, в подкрепа на студентското и работническо движение.

Първото издание на фестивала през 1939 г. също е отменено - то трябваше да бъде открито на 1 септември, когато германски войски нахлуват в Полша. Два дни по-късно Великобритания и Франция обявяват война на Германия и кинофестивалът в Кан е забравен за няколко години. Така първото му издание официално е открито на 20 септември 1946 г.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА