Кастро смята Обама за по-интелигентен
Кастро смята Обама за по-интелигентен / снимка: БГНЕС

Кубинският лидер Фидел Кастро похвали демократа Барак Обама като "по-интелигентен" от "стария и войнствен" Джон Маккейн, но подчерта, че официално е неутрален спрямо изборите в САЩ, съобщи Ройтерс. Възрастният кубински лидер заяви пред държавните медии, че никой от кандидатите, явяващи се на изборите, не се интересува от най-неотложните световни проблеми, а те водят кампания, за да управляват "паразитна и грабителска империя".

Въпреки това, смята Кастро, Обама е "без съмнение по-интелигентен, културен и спокоен от републиканския си опонент". Маккейн той оценява като "стар, войнствен, не особено интелигентен и не особено здрав". Той цитира свое писмо до бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, в което казва, че ако Маккейн спечели, "опасността от война ще се повиши".

Според Кастро, написаното от него не може да бъде използвано от никой от кандидатите в подкрепа на неговата платформа. Той добави, че САЩ имат дълга история на расизъм и призна, че избирането на Обама като кандидат за президент е "удивило" мнозина, защото е тъмнокож. Кастро подчерта, че Обама "ще поема нарастващи рискове в страна, в която всеки екстремист може да купи усъвършенствано модерно оръжие на всеки уличен ъгъл".