Знаем, че животът възниква на нашата планета преди около 3,8 млрд. години от нежива материя. Как се е случило това? Възможно ли е животът да възникне просто така? Вижте в канала Now You Know във vbox7:

За разлика от неживата материя, живите организми се нуждаят от хранителни вещества. Те се възпроизвеждат и развиват, следвайки строг генетичен план.

Но как всъщност се е появил  животът? И къде?

Историята започва преди около 4 млрд. години. Тогава първите примитивни форми на живот се появяват на нашата планета. Земята се е охладила, а водните пари започнали да се кондензират, превръщайки се в дъжд, запълващ океаните.

Изследвания върху генома на най-простите микроби установяват, че най-далечните им предшественици живеели в хидротермални извори на дъното на океана.

Горещи извори от този вид се срещат в най-дълбоките части на Атлантическия океан. Това може би е най-подходящото място, където да търсим отговори за началото на живота на Земята.

Атлантическия океан
iStock/Getty Images

На морското дъно скалите и водата участват в химическа реакция, от която се отделя водород.

Водородът пък се превръща в метан след като реагира с въглеродния диоксид.

Молекулите могат да се комбинират с аминокиселини и други основни компоненти на живота.

Панспермия - противоречивата теория за появата на живота на Земята (ВИДЕО)

Следващата решителна крачка било формирането на мембрани - по такъв начин, че първите клетки да съществуват независими една от друга.

С времето клетките станали по-големи и по-сложно устроени – появили се еукариотите.

еукариоти
iStock/Getty Images

Еукариотите са организми, които приличат по устройство на нас, хората, kъдето ДНК-то се намира в клетъчно ядро, заобиколено от мембрана.

А останалото е история.