Дали човешкият живот е възникнал на нашата планета или някъде другаде? Екип от учени предлага друга, противоречива теория – панспермия.

Думата "панспермия" произлиза от гръцки език и буквално означава "семена навсякъде". Според хипотезата за панспермията семената на живота съществуват навсякъде във Вселената и пътуват през нея от едно място към друго. Последователите ѝ вярват, че животът на Земята се е появил именно чрез тези семена.

Стивън Хокинг: Черната дупка не е капан, а врата към друга вселена

Екипът от учени предполага, че сфера от микроскопичен биоматериал, който се намира в горната част на нашата стратосфера, може да се приеме като доказателство, че някоя от по-развитите извънземни раси умишлено е зародила живота на Земята преди милиони години.

Животът на Земята дошъл от Космоса? (ВИДЕО)

В тази теория се твърди, че животът на нашата планета не е възникнал нито като някакъв инцидент, нито като естествен процес, а е пряк резултат от интервенция от друг свят. Теорията се основава на твърдението, че малка сфера от метал, която излъчва лепкав биологичен материал от своя център, е устройството, с което е зароден земният живот.

Човечеството вече живее на „кредит“ на Земята

Последователите ѝ смятат, че по този начин животът е изпратен на Земята от неизвестна цивилизация, с цел да поддържа нашата планета жива. И въпреки че панспермията звучи като научната фантастика, със сигурност не може да бъде изключена като предполагаема теория за първоначалното зараждане на земния живот.

И още:

Последиците от глобалното затопляне в снимки

Сблъсък на три галактики образувал огромна черна дупка

Галактичен куп разкрива тайни за миналото на Вселената

Вселената се изсмуква от тъмната енергия, твърди учен

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук