/ ThinkStock/Getty Images
На 1 август човечеството изчерпа всички ресурси, които природата може да възобнови за една година и вече живее "на кредит" в продължение на няколко месеца, сочи проучване на неправителствената организация Глоубъл футпринт нетуърк (Global Footprint Network), цитирано от Франс прес. Авторите изтъкват, че тази дата настъпва все по-рано.

Тревожен доклад за климата и анормални промени по света, спомената е и България

"Вече сме изразходвали повече дървета, вода, плодородни земи и риба, отколкото Земята може да предостави за една година, за да се прехранваме, да имаме подслон и да се придвижваме, като въглеродните емисии са повече, отколкото могат да абсорбират океаните и горите", обясни Валери Грамон от Световния фонд за дива природа (WWF), който е партньор на Глоубъл футпринт нетуърк.

океан море вълни нощ
ThinkStock/Getty Images

"За да осигуряваме нуждите си днес ни е необходим еквивалентът на 1,7 от Земята", посочва организацията в комюнике.

В началото на 1970-те години този ден се падаше на 29 декември, а през 2017 настъпи на 3 август.

суша глобално затопляне
ThinkStock/Getty Images

Учени откриха в Антарктида признаци за глобална катастрофа

Изчерпването на ресурсите се е ускорило в резултат на свръхпотреблението и разхищенията, уточни Валери Грамон. Тя припомни, че около една трета от храните по света се изхвърлят.

Прогноза: Жегите и наводненията ще се увеличат в градовете до 2050 г.

Положението е много различно в отделните страни. Малки страни като Катар и Люксембург имат много голям екологичен отпечатък, подчерта Пиер Кане от фонда за дивата природа. По думите му, ако цял свят живееше като тях, денят на изчерпване на ресурсите щеше да настъпва още около 9-19 февруари. За разлика от тях тази дата във Виетнам е 21 декември.

Последиците от глобалното затопляне в снимки

На сайта http://www.footprintcalculator.org всеки може да изчисли екологичния си отпечатък.
БТА