На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се променя, като последователно се усилва и отслабва
На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се променя, като последователно се усилва и отслабва / ThinkStock/Getty Images
Астрофизици регистрираха рядко събитие - на обърнатата към Земята страна на Слънцето няма нито едно петно, предаде ТАСС. Това се съобщава на сайта на лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на физическия институт "П.Н. Лебедев" към Руската академия на науките.

Регистрираха рядък период без петна на Слънцето

"Понастоящем на обърнатата към Земята страна на Слънцето не се наблюдава нито едно петно. Трудно е да се каже дали сега има петна на другата страна на Слънцето, но въз основа на снимки на светилото, направени преди две седмици, когато тази страна бе обърната към Земята, петна липсват и там", се казва в съобщението.

Откриха на Слънцето вълни на Росби, досега наблюдавани само на Земята

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се променя, като последователно се усилва и отслабва. Веднъж на всеки 11 години количеството на петната достига своя максимум, а по средата между тези пикове слънчевата активност е в своя минимум.
В години, свързани с максимално напрежение на магнитното поле на звездата, се появяват най-много петна и изригвания на Слънцето, които предизвикват магнитни бури на Земята.

Разкриха причината за по-бавното въртене на външните слоеве на Слънцето

Периодът на затишие, свързан със слънчев минимум, обикновено продължава около година и трябва да настъпи в края на 2018 г. - първата половина на 2019 г.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА