Френски учени намериха отговор на вековна загадка за Слънцето
Френски учени намериха отговор на вековна загадка за Слънцето / снимка: Guliver/Getty Images

Защо атмосферата на Слънцето е много по-гореща от повърхността му? Френски учени смятат, че са разкрили тази загадка, която интригува физиците от един век - всичко се дължи на повърхностен слой материя, който играе роля на "вряща тенджера", съобщи Франс прес.

Той достига на дълбочина 1500 км под слънчевата повърхност и е виновен за създаването на магнитно поле с малки мащаби, което е в основата на появата на нещо като магнитна растителност под формата на "стволове на дървета и корени". Тази растителност доставя енергия, която позволява затоплянето на отделните слоене на слънчевата атмосфера.

Учен: Появата на човека - 50% физика и химия и още толкова късмет (ВИДЕО)

Въпросната теория е подкрепена от трима френски астрофизици. Те създали модел, който цели да обясни феномена. Понастоящем научната общност се опитва да разкрие
загадката, свързана със слънчевата корона, на базата на снимки на Слънцето, направени от спътници. В слънчевото ядро, където протичат ядрени реакции, температурата достига 15 милиона градуса Целзий, докато на слънчевата повърхност е "едва" 6000 градуса Целзий. С отдалечаването от слънчевата повърхност температурата обаче се покачва и това озадачава учените. Защото с отдалечаването от източник на топлина температурата би трябвало да спада. В хромосферата - ниските слоеве на слънчевата атмосфера, температурата обаче се покачва до около 10 000 градуса Целзий. След това рязко се увеличава, за да достигне 1
милион градуса Целзий в слънчевата корона. "Това означава, че има източник на енергия, който доставя топлина и позволява да се поддържа висока температура в слънчевата корона", заяви Таар Амари от Френския национален център за научни изследвания.

Контактите с извънземни цивилизации не носели рискове

Скорошни наблюдения показаха наличие на редица феномени, като краткотрайна поява на струи газ и "торнада" между ниските слоеве на слънчевата атмосфера и слънчевата корона. "Някои учени заключиха, че са открили уникален източник на топлина. Тези феномени обаче не генерират достатъчно енергия, за да обяснят високата температура в слънчевата корона", отбеляза Амари.

Авторите на изследването се поинтересували от многобройните малки черни и бели петна, разпръснати по слънчевата повърхност редом до големите петна, които са виновни за слънчевите изригвания. "Тези черни и бели петънца са отделни сектори от съвсем малки магнитни полета", поясни Амари. Тримата астрофизици фокусирали вниманието си върху малък слой, който достига на дълбочина 1500 км под слънчевата повърхност. "Този тънък слой е като тенджера, която съдържа подгрявана отдолу вряща плазма - каза Амари. - "Гранули" гореща материя се издигат, освобождават енергията си и след това падат по ръбовете на тенджерата, след като са изстинали."

Стивън Хокинг предупреди за наближаването на края на света

Според тримата учени затоплянето на хромосферата се дължи многобройни малки изригвания, при които се свобождава енергия.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА