Откриха годишни времена на Слънцето
Откриха годишни времена на Слънцето / Thinkstock/Getty Images

Международна група астрономи е установила, че Слънцето се активизира и затихва на всеки 11 години в резултат на съществуването на магнитен аналог на годишното време в атмосферата му, а не на случайни процеси в неговите недра, съобщи "Нейчър комюникейшънс".

Учените са открили неизвестен досега 2-годишен цикъл на слънчевата активност (наред с 11-годишния). Той е свързан с излизането на мощни магнитни полета от дълбините към повърхността на небесното ни светило. При налагането на двата цикъла един върху друг възникват най-опасните за Земята слънчеви изригвания.

Учените са установили, че зоните на интензивна активност се появяват независимо едни от други на северното и на южното полукълбо на Слънцето, при това активността им нараства на 11 години, а през следващите 11 години намалява. Това явление напомня на регионите на Земята, където едно годишно време сменя друго (дъждовен сезон и сух сезон).

Изхвърлянето на магнитно "гориво" от дълбините на Слънцето води до катастрофална дестабилизация на короната - външния слой на атмосферата на нашето светило. "Тези изригвания отговарят за 95 процента от мощните бури и коронални изхвърляния на маса", твърди водещият автор на статията Скот Макинтош.

Откритието на американските учени ще позволи да бъдат обяснени наблюдаваните още през 40-те години на миналия век два пика на слънчева активност по време на 11-годишния слънчев цикъл. Вторият пик по всяка вероятност е предизвикан от сезонното смущение на полукълбата на звездата.

Изследователите се надяват откритието им да подобри качеството на прогнозите за геомагнитните бури на Земята. Според Макинтош група спътници на околослънчева орбита ще помогне в прогнозирането.

Източник: БТА