Регистрираха рядък период без петна на Слънцето

Космическият апарат "Обсерватория на слънчевата динамика" на НАСА регистрира 15-дневен период без петна на Слънцето
Космическият апарат "Обсерватория на слънчевата динамика" на НАСА регистрира 15-дневен период без петна на Слънцето / Thinkstock/Getty Images
Космическият апарат "Обсерватория на слънчевата динамика" на НАСА регистрира 15-дневен период без петна на Слънцето, започнал на 7 март, съобщи сп. "Попюлър сайънс".

Този период е най-дългият от 2010 г.

Максималната активност от този слънчев цикъл беше през 2014 г. Минимумът още не е достигнат и на базата на 11-годишния цикъл може да се очаква през 2019 или 2020 г.

Разкриха причината за по-бавното въртене на външните слоеве на Слънцето

Наблюдаваното означава, че слънчевата активност намалява точно както се очаква. Нормалната слънчева активност е нещо много хубаво, обясниха специалисти на НАСА. От 1645 г. до 1715 г. Слънцето може да се отклонява от обичайния си цикъл и вместо минимуми и максимуми да има дълги периоди с много малко петна. Така е било през "малката ледникова епоха", когато зимите са били много тежки.

Учени намериха отговор на вековна загадка за Слънцето

Слънчевите петна са зони с по-хладна плазма и затова изглеждат по-тъмни. От тях излиза силна радиация, която може да причини проблеми в различни електрически системи на Земята. Слънчевите петна се наблюдават ежедневно от 1849 г. Други видове слънчева активност също могат да засегнат Земята, но слънчевите петна се смятат за сравнително добър показател за общата интензивност на явленията.
БТА