Избираме окончателно Българското събитие на ХХ век
Избираме окончателно Българското събитие на ХХ век / снимка: БНТ1

На 4 март избираме Българското събитие на ХХ век. Това е финала на тримесечната инциатива на националната телевизия. По случай 50-годишния юбилей на Българската национална телевизия, на 3 декември 2009 г. стартира телевизионната кампания „Българските събития на ХХ век". С гласувания в отделните категории бяха изведени най-значимите и важни български преживявания, маркирали националната ни история в отминалия век. Зрителите избраха десетте събития-финалисти на ХХ век:

1. Българските военни успехи - Дойранската епопея;
2. Българските научни постижения - Шестият сърдечен тон;
3. Българските културни събития - Българското оперно чудо;
4. Българските революции в бита - Чушкопекът;
5. Българските политически събития - 9 септември 1944 г.;
6. Българските спортни събития - Покоряването на Еверест, Христо Проданов;
7. Българските любовни истории - Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова;
8. Българските строежи- Построяването на Димитровград;
9. Българските атентати - Атентатът в „Св. Неделя";
10. Българските абсурди и куриози - Информационното затъмнение за Чернобил.

Какъв беше ХХ век: най-драматичният, най-черният, най-кървавият век в човешката история; век на сътресения, жестокост, жертва, покаяние, или обратното - век на сила, съзидание, напредък и възход? Какво донесе на света, на хората и на България? И каква е България след този век? С тези общи теми, предложени за разговор и размисъл на участниците и на зрителската аудитория, кампанията определи своята висока цел - да си припомним и осмислим преживяното, преди да продължим нататък - идея, която срещна вниманието, съпричастието и подкрепата на голяма част от българското общество.

На 4 март 2010 г. ще се състои финалното предаване на кампанията, в което ще бъде обявен победителят в „Българските събития на ХХ век". Гости в предаването ще бъдат министъ Божидар Димитров, Иво Хаджимишев, Иван Гарелов, Лилия Абаджиева, д-р Петър Берон, доц. д-р Пламен Митев, Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч", Харалан Александров, Бойко Василев, Кольо Колев от агенция "Медиана".