Индия започва изграждането на най-високата статуя в света
Индия започва изграждането на най-високата статуя в света / БГНЕС, архив

Индийският премиер Нарендра Моди положи първия камък на бъдещата най-висока статуя в света, изграждането на която ще струва близо 530 млн. долара.

Статуята на Чатрапати Шиваджи, хиндуистки владетел от 17 в., ще бъде над два пъти по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк и пет пъти по-висока тази на Христос Спасителя в Рио де Жанейро. Тя ще надмине и рекордьора до момента - храмът на Буда в провинция Хънан в Китай. Очаква се монументът да достигне 192 м височина и да бъде завършен до 2019 г.

"Шиваджи Махарадж остава факлоносец на доброто управление", каза Моди на учредителното събитие. Той посочи, че много аспекти в неговата личност вдъхновяват хората и до днес.

Проектът предизвика недоволство сред гражданите, които поискаха отпуснатите за него средства да бъдат насочени към инфраструктура, образование и цялостно развитие. Към момента 27 000 души са подписали онлайн петиция на Change.org, която призовава правителството да се откаже от плановете си. Противниците на идеята посочват, че освен големия харч, статуята "ще бъде проблем за околната среда, за трафика в Южен Бомбай и кошмар за сигурността".

Шиваджи е почитан от мнозина в Махаращра. Централната жп гара и летище Мумбай са на името на владетеля, който е и един от символите на хиндуисткото културно възраждане.

Източник: БГНЕС