/ ThinkStock/Getty Images
Японска компания се готви да организира впечатляващ метеорен дъжд над Хирошима през 2020 г., надявайки се да привлече вниманието на клиенти от целия свят с услугата си и да предлага падащи звезди по поръчка, предаде АФП.

Първият „звездопад“ за годината впечатли звездобройците още през януари

Компанията ALE със седалище в Токио слага последни щрихи върху проектите си за два микроспътника, които след извеждането им в орбита ще могат да изхвърлят малки топки. Те ще се разграждат при проникването в атмосферата, излъчвайки много силна светлина при влизането си в контакт с молекули въздух. Спътниците ще могат да се използват отделно един от друг или заедно.

СНИМКИ: Падащи звезди от метеорния поток Персеиди през август 2015 г.

Те ще бъдат изстреляни следващата година - единият с ракета на Японската агенция за изследванe на космическото пространство (ДЖАКСА), а другият с ракета на частна компания. На борда на всеки от тях ще има 400 топки, чийто химичен състав се пази в тайна. Цветът им пък ще може да варира в зависимост от използваните съставки. Топките ще са достатъчни за 20-30 събития, уверяват от компанията.
 

ThinkStock/Getty Images


22 декември - пикът на предпоследния звездопад за 2017 г.

Амбициите на компанията и ръководителката й Лена Окаджима обаче излизат далеч извън пределите на Япония. "Вземаме за мишена целия свят, тъй като резервът ни от падащи звезди ще е в космоса и ще може да бъде разпространен навсякъде", каза Окаджима.
БТА