И лястовичките изневеряват
И лястовичките изневеряват / netinfo

Прието е да се смята, че лястовичките, които намерят своя брачен партньор, запазват верността си към него да края на живота си. Но изследване, проведено от италиански учени от центъра Римски биологичен парк, опровергава това романтично убеждение, предаде БГНЕС, като се позова на ИТАР-ТАСС.

Получените резултати от специалистите бяха публикувани практически в навечерието на Деня на влюбените, подготовката за който върви в цяла Италия с пълна пара. "По правило в гнездото на лястовичката обикновено има по 4-5 пиленца", разказва директорът на биологичния парк Фулвио Фратичели.

"Всички те обаче са рожби на различни бащи", посочва той. Италианският учен обяснява това явление с естествения инстинкт за съхранение на потомството. Според него полигамията в природата пазволява осигуряването на максимално генетично разнообразие, което в крайна сметка позволява на по-голям брой пиленца да се приспособят към околната среда. И наистина, въпреки сравнително голямото потомство на лястовиците, до края на първата година доживяват единици.