/ iStock/Getty Images
Малките на птиците хоацини, които се срещат в Южна Америка, могат да се катерят, използвайки крилата си така, както човекът използва ръцете си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Опасна птица уби стопанина си
 
Тъй като нямат нокти, бебетата хоацини позиционират първо едното си крило и след това разположеното противоположно на него краче, преди да преместят другото крило и разположеното противоположно него краче. "Те се катерят като хората", увери съавторката на изследването Аник Абурашид от Природонаучния музей в Париж.
 
Учените заснели координираните движения на крилата и крачетата на бебета хоацини във Венецуела. Според авторите на изследването бебетата хоацини са единствените птици, които умеят да го правят. Става въпрос за координация, която е използвана за ходене, плуване и катерене. "Смяташе се, че тя е изчезнала, когато тероподите, които са роднини на птиците, загубили способността да използват предните си крайници за придвижване", поясниха учените.

Нов вид богомолка, ловуваща риба, смая учените

птици
iStock/Getty Images

Всички днешни птици извършват синхронизирани движения с крилата си, като ги размахват едновременно във въздуха или водата. Някои динозаври обаче имали нокти в края на крилата си. "Възможно е тези динозаври също да са използвали крилата си за катерене", отбеляза Аник Абурашид. Археоптериксите, които се срещали преди около 150 милиона години, имали по три нокътя във всяко свое крило.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.

Още интересни неща от света на животните:

Учени установиха интересен факт за диетата на вид акули

Нов вид бозайник за науката откриха учени в България (СНИМКА)

Изненада: Най-голямата пчела в света не е изчезнала

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА