акули
акули / ThinkStock/Getty Images
Американски биолози установиха, че неголеми представители на семейство акули чук могат не само да ловуват други обитатели на морските дълбини, но и да се хранят с водорасли, когато достъпът до друг вид храна е невъзможен, съобщи Лайф.

Сега специалистите се питат дали и други морски хищници не се хранят с водорасли.

Учени откриха нов вид акули, почти като персонажи от анимация (СНИМКА/ВИДЕО)

Предишни изследвания на отделни видове морски хищници накараха учените да предположат, че акули случайно поглъщат растителна храна и че организмът на хищните риби не получава хранителни вещества от нея. Нови изследвания на стомашно-чревния тракт у акули чук, уловени край брега на Флорида, обаче показали, че хищниците преднамерено консумират растителна храна.

Учени заснеха загадъчните гренландски акули (ВИДЕО)

Оказало се, че в стомаха и черния дроб на повечето акули от вида се съдържа голямо количество химично вещество, с което учените третирали специално отгледаните за изследването водорасли.

Страховита акула, приличаща на извънземно, изненада учени (СНИМКИ)

Било установено, че организмът на акулите може да усвои половината от съдържащите се във водораслите полезни вещества и че при увеличаване на консумираната храна е възможно морски хищници да се превърнат във "вегетарианци".

Чудовището от дълбините: Уловиха акула от времето на динозаврите (СНИМКИ)

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.
БТА