/ Thinkstock/Getty Images
Канадски учени заснеха загадъчните гренландски акули - най-дълголетните гръбначни на планетата ни, които могат да живеят до 500 години, съобщи в. "Дейли мейл".
 
Акула позволи на водолаз да я гали (ВИДЕО)

Тези внушителни животни живеят в студените води на Северния Атлантически океан. Въпреки дълголетието си обаче, те са пословично неуловими. Повечето информация за тях досега беше стара, от времето когато преди 1960 г. е бил разрешен уловът им.

Учени от Мемориалния университет на Нюфаундленд успяха да заснемат гренландските акули в естествения им хабитат в Канадския арктик. От записите те почерпиха информация за размера, разпределението и поведението на животните. Учените са направили повече от 250 часа видеозаписи от 31 места. Общо са идентифицирали 142 акули.

Страховита акула, приличаща на извънземно, изненада учени (СНИМКИ)

Въпреки че се движат много бавно и на практика са слепи, гренландските акули са върховен хищник в Арктика. Те се хранят главно с дънни риби, но могат да улавят и тюлени. Как успяват да го направят, е загадка.

Чудовището от дълбините: Уловиха акула от времето на динозаврите (СНИМКИ)

Гренландските акули растат изключително бавно - с по-малко от сантиметър годишно. Зрялост достигат при дължина 4,5 м за женските и 3 м за мъжките.

Продължителността на живота на гренландските акули е забележителна. С радиовъглеродно датиране на лещата на един екземпляр специалисти са установили, че те могат да живеят повече от 272 години. Това ги прави най-дълголетните гръбначни на планетата ни.
Вижте още новини за акули:

Акула може да оцелее на вегетарианска диета

Нина Добрев плува с акули, вижте защо (СНИМКИ/ВИДЕО)

Акула скочи в лодката на рибар (СНИМКИ)

Клип с ухапана от акула порноактриса се оказа измама (ВИДЕО)

Бели акули в Калифорния предизвикаха тревога (ВИДЕО)

Ексцентичен художник рисува в басейн с акули (ВИДЕО)

Разделена от партньора си акула започна да се възпроизвежда сама

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА