/ ThinkStock/Getty Images
Учени отново откриха в Индонезия екземпляри от най-голямата пчела в света, която не беше забелязвана от 1981 година насам, съобщава ДПА.

Десетки хиляди пчели щурмуваха центъра на Ню Йорк (ВИДЕО)
 

Международен екип се натъкнал на насекомите Megachile Pluto, познати също и като гигантска пчела на Уолъс, на островите Молукас в северната част на Индонезия. Учените публикуваха снимки и видеоматериал на гнездо с пчела-майка. Те не скриха задоволството си от факта, че видът не е изчезнал.
 
Специалистите се надяват местните гори да са обитавани и от други пчелни семейства на този много рядък вид. Екипът от университета в Сидни и от университетите "Сейнт Мери" в Канада и "Принстън" в САЩ припомни, че женските пчели от Megachile Pluto достигат на дължина до 3,8 сантиметра, а размахът на крилата им е над 6 сантиметра. Търтеите са с по-скромни размери - 2,3 сантиметра.

Медът - сладкият еликсир за красота
 

Тези насекоми бяха кръстени на името на британския учен Алфред Ръсел Уолъс, който формулира идеята за еволюция чрез естествен подбор преди Чарлз Дарвин. Уолъс описа вида за пръв път през 1858 година при изследване на индонезийския остров Бакан. Видът се смяташе за изчезнал, докато през 1981 г. американският ентомолог Адам Меснър не откри шест гнезда на остров Бакан. Оттогава тези гигантски пчели не бяха забелязвани.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА