Гощават с ястия по древни рецепти в италиански музей
Гощават с ястия по древни рецепти в италиански музей / netinfo

Археологическият музей на Болоня предлага на посетителите си да се нахранят с ястия, направени по древни рецепти. Те датират от IX до I век пр.н.е. В менюто, което е на разположение на гостите на музея, могат да се опитат ястия по древноримски или етруски рецепти. Специалитети са зелевата чорба, качамак от бакла, сирене, маслини, специфичен хляб, направен от брашно, чесън и лук. Като питие се предлага вино, смесено с борова смола.

Рецептите в древноримската кухня, идват от De agri cultura на Катон. Писанието се смята за истинска Библия на кухнята, но не само. В него може да се открият от съвети за рязане на нокти до такива за приготвяне на сладкиш, казва Клаудио Кавалоти, организатор на гастрономическата изложба.

Експозицията ще бъде отворена от 17 до 31 май. На 31 май ще бъде и „галавечерята“, приготвена по рецепти на Апиций, древният бирник, известен с кулинарните си способности.

www.prontosofia.com