Отпускането в гореща вана за един час намалява кръвната захар и възпаленията и действа почти като тренировка
Отпускането в гореща вана за един час намалява кръвната захар и възпаленията и действа почти като тренировка / ThinkStock/Getty Images
Отпускането в гореща вана за един час намалява кръвната захар и възпаленията и действа почти като тренировка, твърдят  британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Горещата вана прогонва и самотата
 
Горещата вода разширява кръвоносните съдове. Този ефект се подсилва от освобождаването на химикал, който сваля кръвното налягане. Релаксирането пък освобождава химикал, който противодейства на възпалението по същия начин като тренировка.
Учените от университета на Лъфбъро работили с 10 мъже с наднормено тегло, водещи заседнал живот. Те трябвало или да се излежават във вана с температура 38 градуса Целзий, или да почиват един час.

Как психолозите борят стреса?

Специалистите им правили изследвания на кръвта, измервали пулса им, кръвното налягане и температурата преди и след ваната, както и на всеки 15 минути по време на престоя в нея.

Отпускането в гореща вана за един час намалява кръвната захар и възпаленията и действа почти като тренировка
Отпускането в гореща вана за един час намалява кръвната захар и възпаленията и действа почти като тренировка ThinkStock/Getty Images

Ползите от солите за вана (ВИДЕО)

Резултатите показват, че от горещата вана в кръвта се увеличава възпалителният химикал IL-6. Това се случва и по време на тренировките. Пикът на този химикал предизвиква освобождаване на вещество, което противодейства на възпаленията. 
Горещата вана предизвиква и освобождаване на азотен окис, който отпуска кръвоносните съдове и сваля кръвното налягане. Нивата на кръвната захар и инсулина също намаляват.

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар
 
Горещите вани могат да подобрят метаболитното здраве на хората, които не могат да изпълнят препоръките за физическа активност, твърдят учените.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА