Записвайте мислите си
Записвайте мислите си / ThinkStock/Getty Images
Психолозите са специалисти, които ни помагат да разрешаваме проблемите си, да преодоляваме страховете си и да разбираме чувствата си, за да сме спокойни и здрави. Но те също са хора и самите те понякога трябва да се справят със стреса.

Ето кои методи за намаляване на стреса използват професионалистите, разкрива ги Bright Side.

8. Запишете всичко, което ви идва на ум

Джон Дъфи, клиничен психолог и автор на книга за възпитанието на тийнейджърите, си пише бележки: „Мисли, ситуации, взаимоотношения с хора, идеи за статии. Като си записвам, структурирам всичко, което ми хрумва. Това е полезен творчески процес, защото така забравяме за проблемите, мислите ни се изясняват, напрежението намалява. След това виждам нещата от друга гледна точка“.

7. Избирайте внимателно продуктите, които купувате за желаното ястие

ThinkStock/Getty Images

Психотерапевтът, писател и учител Джефри Шумбер казва, че когато е депресиран обича да яде. Но по думите му, или храната трябва да е здравословна или да е ястие, което никога преди не е правил. "Прекарвам много време в магазина, като вземам продуктите. След това ги режа внимателно, подготвям дресинга и накрая – хапвам бавно. Често публикувам резултатите във Facebook, за да зарадвам приятелите си!", споделя психотерапевтът.

6. Стягайте и отпускайте мускулите си

мускул жена релакс
ThinkStock/Getty Images

Американският психотерапевт Кевин Чапман използва метода на прогресивна мускулна релаксация, разработен през 1920 г.

Идеята е проста: след всяко силно напрежение идва силна релаксация. Стегнете мускулите си за 10 секунди и след това се съсредоточете върху чувството за релаксация в продължение на 20 секунди.

Има 200 упражнения за всички мускулни групи общо. Просто не забравяйте да обърнете внимание на всяка мускулна група.

5. Реагирайте правилно или изобщо не реагирайте

ThinkStock/Getty Images

Психологът Сюзън Краус Уитбърн не се бори със стреса. Тя има специална мантра, която повтаря, когато попадне в стресова ситуация. Тя казва: "Ако не мога да променя ситуацията, мога да променя реакцията си".

Положителната реакция на негативната ситуация помага да се избегне стреса и дори да получите известен опит, ако го третирате като предизвикателство.

4. Спрете потока на мислите си

ThinkStock/Getty Images

Психологът Мартин Селигман препоръчва лесен и популярен метод, който помага за проясняване на главата.

Плеснете с ръце и си кажете: "Стоп! Ще помисля за това по-късно!". Можете също така да носите ластик на китката си и да го докосвате всеки път, когато започнете да мислите за нещо, което не ви е от полза в този момент. Използвайте такива трикове, за да спрете цикъла на мислите и да отложите проблема за известно време. След това опитайте да насочите вниманието си към различни предмети или дейности.

3. Отделете един час за хобито си и нещата, които харесвате

ThinkStock/Getty Images

Психотерапевтът Ейми Прьовски препоръчва да отделяте време, в което да правите правите всичко, което искате. Четете, рисувайте, гответе, правете упражнения – нещо, което ви прави щастливи. Без работа, без отговорности, без отрицателни мисли - не трябва да има нищо, което да ви разстрои.

2. Стимулирайте нервите си

ThinkStock/Getty Images

Тони Бернхард предлага необичаен, но ефективен метод, базиран на физиологията.

Прокарайте показалеца си по устните. Като докоснете нервите, разположени на повърхността на устните, това стимулира парасимпатиковата нервна система и ви помага да се успокоите.

1. Опитайте с класически методи

Влиянието на музиката върху човешката психика е недооценено
ThinkStock/Getty Images

Разбира се, има класически начини да се отървете от стреса, които работят също толкова добре.

Например, клиничният психолог и автор на книгата "Живот с депресия“ Дебора Серани се опитва да даде на тялото си всичко, от което се нуждае. "Използвам всичко, което докосва чувствата ми. Например, мога просто да седя в колата си, да слушам джаз по радиото, да се радвам, да се отпусна в горещата вана или да се наслаждавам на изискан и вкусен чай".

Още статии за справяне със стреса:

Излежаването през уикенда било полезно

Стресът на работното място или как да се справим с „бърнаут“ синдрома

Миризмата от дрехите на любимия човек намалява нивата на стрес
https://brightside.me