Google отдаде почит на композитора Джоакино Росини
Google отдаде почит на композитора Джоакино Росини / снимка: screenshot / Google

Google отдава почит на италианския композитор Джоакино Росини по повод 220-та годишнина от рождението му.

Росини е роден на 29 февруари 1792 г. в Пезаро, Италия, и композирал оперите "Вилхелм Тел", "Севилският бръснар" и "Пепеляшка". Росини, който е син на тромпетист, става диригент, след като губи гласа си и вече не може да пее.

Той можел да свири на цигулка, валдхорна и клавесин, когато бил на 15 години и написал първата си опера "Брачна полица" през 1810 г., когато бил едва на 18 години. Той посетил Лондон през 1823 г., срещнал се с крал Джордж IV и дирижирал концерти.

В Париж той композира кантатата "Пътуването до Реймс" за коронацията на Шарл X. Той умира във френската столица на 76-годишна възраст. Рисунката на Google отдава почит на една от най-известните опери на композитора - "Севилският бръснар", като използва днешния 29 февруари, за да представи героите от операта в образите на жаби, предава БГНЕС.

Женската жаба пее, обърната към друга жаба, седнала на пиано, а между тях са изрисувани сърчица заради вярването, че 29 февруари е ден, в който жените могат да предлагат брак на партньорите си.