Джордж Лукас и Катлийн Кенеди
Джордж Лукас и Катлийн Кенеди / Gulliver/Getty Images
Гилдията на продуцентите ще удостои със специалната си награда Джордж Лукас и Катлийн Кенеди за приноса им към развитието на киноиндустрията, предаде Асошиейтед прес.

В свое изявление Лукас определя наградата като отличие за всички вложени усилия, за да оживеят историите. "Да се защити креативността, докато се балансира между бизнеса, развиващите се технологиите, за да направиш реално това, което можеш да видиш в ума си, и да създаваш всичко от нулата през повечето време", заявява той.

Освен филмите, които е режисирал от "Американски графити" до "Междузвездни войни", Джордж Лукас е и основател на продуцентската компания "Лукасфилм".

"Признанието за мен и моята дългогодишна приятелка и колежка продуцент Катлийн Кенеди прави това отличие за споделените и индивидуални продукции още по-значимо", продължава Лукас.

Двамата работят заедно върху "Индиана Джоунс и Храмът на обречените" чрез продуцентската компания, която Катлийн Кенеди основа със Стивън Спилбърг и Франк Маршал - "Амблин ентъртейнмънт". Компанията стои зад продукции като "Извънземното", "Списъкът на Шиндлер", "Джурасик парк" и "Завръщане в бъдещето". През 2012 г. Кенеди оглавява "Лукасфилм" заедно с Джордж Лукас. Няколко месеца по-късно, след придобиването й от "Дисни", Лукас се оттегли от управлението на компанията и Кенеди стана президент.

"За мен е чест да споделя тази награда с Джордж Лукас, който е вдъхновение за поколение режисьори - не само чрез историите, които разказва, но и чрез технологичните иновации, които отключват въображението ни", казва Кенеди в свое изявление.

От Гилдията на продуцентите добавят, че Лукас и Кенеди са "създали фантастична империя на забавленията, която вдъхновява и забавлява милиарди, всички с най-високо ниво на творчески и технически постижения".

Церемонията по връчването на отличието ще бъде на 19 март в Лос Анджелис.

Американската Гилдията на продуцентите е организация с идеална цел, която представлява интересите на продуцентите във филмовата индустрия, телевизията и новите медии.
БТА