Французите са песимисти, а испанците - оптимисти
Французите са песимисти, а испанците - оптимисти / netinfo

Французите са най-големите песимисти за бъдещето си: 85 процента от тях смятат, че страната им се движи в "лоша посока", докато испанците са най-големите оптимисти - 44 процента от тях са на мнение, че страната им върви в "добра посока". Това сочат резултатите от проучване, извършено в пет европейски страни и публикувани във Файненшъл таймс.

Едва девет процента от французите смятат, че страната им се движи в добра посока, според проучването, извършено в Германия, Испания, Франция, Великобритания и Италия.

След французите, най-големи песимисти са британците, 66 процента от които са на мнение, че се движат в лоша посока, а 21 процента са на обратното мнение, следвани от германците - 60 процента песимисти и 20 на сто от оптимисти, и италианците - 58 на сто песимисти и малко над 20 процента оптимисти.

Проучването показва също, че мнозинството от хората във Франция, Италия и Великобритания са за откриването на нови атомни електроцентрали, докато в Германия и Испания повечето запитани са против.

Като цяло мнозинството от населението /44 на сто/ в петте страни са за построяването на нови АЕЦ, докато 43 процента са против.

Във Франция подкрепата за АЕЦ е най-силна.

Мнозинството от анкетираните в петте страни изразяват тревога от лекотата, с която чуждестранни групи купуват национални предприятия, които се котират на борсата.

Най-силно е безпокойството от това във Ввеликобритания /68 процента/, следвана от Германия /около 55 на сто/. Във Франция, Испания и Италия на същото мнение са половината от анкетираните.

По въпроса за международната сигурност анкетираните са особено критични към САЩ.

В три от петте страни - Великобритания, Франция и Испания, САЩ са смятани за най-голямата заплаха за света, преди Иран, Китай и Северна Корея.

В Италия и Германия смятат за най-опасен Иран.

Проучването е извършено в периода от 6 до 9 юни сред 5000 пълнолетни граждани на петте страни.