Финикс откри вода на Марс
Финикс откри вода на Марс / БГНЕС

Учени от НАСА съобщиха, че вече разполагат със сигурни доказателства за съществуване на вода на Марс. Това са показали резултатите от допълнителни изследвания на леда, открит на червената планета през юни от космическата сонда "Финикс".

Роботизираната ръка на апарата е взела няколко проби от марсианска почва близо до северния полюс на планетата, които след това са били разтопени в малки фурни. "Забелязахме лед на планетата и преди, но данните, изпратени от най-новите проби, за първи път показаха наличие на вода. За първи път марсианска вода беше докосната и опитана", заяви астронавтът от Аризона Уилям Бойтън.

НАСА съобщи, че удължава мисията на "Финикс" до края на септември. Сондата кацна на Марс на 25 май и трябваше да остане три месеца. Но космическата агенция на САЩ е решила да похарчи още 2 милиона долара за допълнителни проучвания, съобщи главният учен на НАСА Майкъл Мейър. Той описа мисията като стъпка към решаването на загадката дали на Марс има места, където е съществувал или може би съществува живот.