/ iStock/Getty Images
Филмът с българско участие "Босият император" ще има световна премиера на кинофестивала в Торонто, Канада, който ще се състои от 5 до 15 септември тази година, съобщиха от "Арт фест".

"Босият император" е драматична комедия, която разказва за краля (Петер ван ден Бегин), лишен от короната си след разпадането на Белгия. Негово величество за малко не се разделя и с живота си по време на нещастен инцидент в Сараево. Събужда се в санаториум на острова на Тито в Хърватия. Там се налага да осъзнае сериозността на промените, довели до разпадането на ЕС. Той разчита на помощ от своя антураж (Люси Дебе, Бруно Жорис, Титус де Воогт), а и от една нова приятелка - гостенката Лейди Лиз (Джералдин Чаплин), за да се справи със собственото си объркване и с авторитарния директор на санаториума, доктор Ото Крол (Удо Киер).

Джералдин Чаплин, подобно знаменития си баща Чарли Чаплин, във "Великият диктатор" изпълнява две роли.

Художник на филма е Сабина Христова, гримът и прическите са на Петя Симеонова. Партньор на екипа в работата по тази съвременна притча е и екипът Митко Дамов. Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.

Предишният филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс - "Белгийският крал", завършва с признанието на краля, че най-много се страхува от това да се окаже само пътник. Сега той е хвърлен в колосална главоблъсканица и успява да избере най-великото от всички оръжия - хумора. "Босият император" е петият игрален филм на двамата автори. Филмите им са показани на стотици фестивали и са носители на общо 57 награди.

Премиерата на "Босият император" в България ще е по време на 24-ия "София филм фест" през март 2020 г..
 
БТА