Екшън комедия с Айс Кюб и Кевин Харт оглави боксофиса
Екшън комедия с Айс Кюб и Кевин Харт оглави боксофиса / Guliver/Getty Images

Екшън комедията „Ченге за един ден" (Ride Along) оглави северноамерикански боксофис, след като в първия си уикенд на екран спечели 41.2 млн. долара от прожекции в САЩ и Канада. Лентата с Кевин Харт и Айс Кюб в главните роли разказва историята на устатия охранител Бен (Кевин Харт) и неговия сблъсък с брата на бъдещата му съпруга - полицаят Джеймс (Айс Кюб), който го убеждава да му бъде партньор за 24 часа и двамата да патрулират по улиците на Атланта.

На второ място остана лидерът от миналата седмица „Самотният оцелял" (Lone Survivor) с 23.2 млн. долара приходи от уикенда и общо 74 милиона, откакто е на екран. Базираната на реални събития военна драма проследява историята на войници от американската армия, изпратени в провинция в Афганистан с мисията да ликвидират местен лидер на Ал Кайда. Малко след пристигането си обаче те попадат в клопката на талибански бойци. Филмът е с участието на Марк Уолбърг, Тейлър Кич, Емили Хърш, Бен Фостър.

На трето място дебютира комедията „Крадци на ядки" (The Nut Job). Анимационното приключение с гласовете на Брендън Фрейзър, Уил Арнет, Лиам Нийсън, Мария Рудолф и Катрин Хайгъл спечели 20.6 млн. долара в първия си уикенд на екран.

На четвърто място се нарежда още един дебютант - екшън трилърът „Джак Райън: Теория на хаоса" (Jack Ryan: Shadow Recruit), със 17.2 млн. долара приходи от уикенда. Филмът, вдъхновен от романите на Том Кланси, разказва историята на Джак Раян - финансов анализатор на Уолстрийт, който е вербуван от ЦРУ да разследва глобалния финансов тероризъм. В лентата на режисьора Кенет Брана участват Крис Пайн, Кийра Найтли и Кевин Костнър.

В средата на северноамериканския боксофис намираме анимацията „Замръзналото кралство" (Frozen) с 12 млн. долара приходи от уикенда и внушителните 332.6 милиона за девет седмици прожекции в САЩ и Канада. Снежната приказка с гласовете на Кристен Бел и Джонатан Гроф разказва историята на кралството на безстрашната оптимистка Ана, което е сковано от вечна зима. Ана обединява сили със смелия планинец Кристоф и неговия другар - северния елен Свен, за да открие сестра си Елза, чиято снежна магия тегне над кралство Арендел.

Американска схема" (American Hustle), който се нареди сред любимите ленти на критиците, е на шесто място с 10.6 млн. долара приходи от уикенда и 116.4 милиона за шест седмици по кината в САЩ и Канада. Филмът на режисьора Дейвид О. Ръсел, в който участват Кричън Бейл, Дженифър Лорънс, Брадли Купър, Ейми Адамс и Джеръми Ренър, е базиран на истински случай от 80-те години и разказва историята на измамника Мел Уайнбърг, който е заловен от агента на ФБР Джими Бойл и по-късно убеден да сътрудничи на бюрото в разплитането на случай, свързан с корупционни схеми в Конгреса на Съединените щати.

На седмо място дебютира хорър лентата Devil's Due, който в първия си уикенд на екран спечели 8.5 млн. долара. Филмът с участието на Алисън Милър и Зак Гилфорд разказва историята на младоженци, които разбират, че ще имат бебе, но с напредването на бременността мъжът забелязва, че поведението на съпругата ми става все по-странно и зловещо.

На осмо място остана „У дома през август" (August: Osage County), който разказва затрогващата история на силните жени от семейство Уестън. Филмът, адаптация на отличената с „Пулицър" пиеса на Трейси Летс August: Osage County, е спечелил 7.6 млн. долара през уикенда и общо 18.2 милиона долара. Сред звездите на лентата са Джулия Робъртс, Мерил Стрийп, Крис Купър и Юън Макгрегър.

Девети остана друг любим филм на критиката от тази година - „Вълкът от Уолстрийт" (The Wolf of Wall Street) на Мартин Скорсезе, който спечели 7.5 млн. долара през уикенда и общо 90.3 милиона за четири седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата, вдъхновена от автобиографичната книга на бившия стоков брокер Джордън Белфорт, е с участието на Леонардо Ди Каприо, Джона Хил, Матю Макконахи, Джон Фавро, Жан Дюжарден.

Топ десет завършва „Спасяването на Мистър Банкс" (Saving Mr. Banks) с Том Ханкс и Ема Томпсън. Лентата, която разказва истинската история за „битката" между своенравната писателка П.Л. Травърс (Ема Томпсън) и напористия Уолт Дисни (Том Ханкс) за филмовите права за екранизацията на книгата „Мери Попинз", спечели 4.1 млн. долара през уикенда и общо 75.4 милиона за шест седмици на екран.