Култивираното сорго е растение от семейство Житни, характерно за Африка и богато на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и протеин, отбелязва VOA/Voice of America. Въпреки че в сравнение с царевицата тази зърнена култура се нуждае от по-малко вода, в Южна Африка тя се отглежда все по-рядко

“Трябва да култивираме повече сорго. Имаме толкова много малки земеделски стопанства в страната. Ако всички или повечето от тях започнат да го отглеждат, ще имаме достатъчно”, смята Сифиве Ситхол, автор и фермер. 

В сравнение с 1995 г. посевите от сорго в Южна Африка са намалели с 80%. Според екоактивиста Мокгади Иственг връзката на южноафриканците с тази зърнена култура е свещена

“Ако всички ядяхме сорго, никой нямаше да се храни с царевица. Никой няма да иска, защото царевицата не се отглежда устойчиво”, отбелязва Итсвенг. 

Кукурузът е основният източник на нутриенти в Африка. Поради лошите климатични условия миналата година обаче цената му скочи драстично. Соргото е много по-сухоустойчиво, но култивирането му е по-скъпо и по-трудоемко

“Решението се взима от земеделците, като главният фактор е доходността. Много от търговците искат да продават повече сорго, но просто не виждат търсене”, споделя икономистът Вандил Сихлобо

Екоактивистите смятат, че повишение в потреблението на зърнената култура ще доведе до по-голямо предлагане и по-ниски цени

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня.

VOA/Voice of America